Cum te poate ucide sistemul hands-free din mașina ta

de: Ștefan Neculai
23 10. 2015

O echipă de cercetători a demonstrat că sisteme hands-free nu conferă o siguranță sporită atunci când sunt folosite la volan.

De ani de zile, oamenii consideră sistemele hands-free ca fiind cel mai sigur mod prin care să interacționezi cu telefonul atunci când șofează. Totuși, o echipă de specialiști de la Universitatea din Utah a descoperit că asistenții personali din interiorul smartphone-urilor noastre, împreună cu sistemele de entertainment din mașină, sunt factori ce ne distrag atenția pentru perioade de timp desul de lungi.

Cercetătorii au testat asistenți personali digitali precum Cortana, de la Microsoft, Siri, de la Apple și Google Now. Aceștia au rugat 65 de persoane să folosească asistenții, în timp ce conduc, pentru a forma anumite numere de telefon, pentru  a apela anumite persoane și pentru a selecta melodii din sistemul mașinii. În cadrul studiului au fost folosite zece mașini lansate în 2015.

După ce au analizat rezultatele testelor, cercetătorii au descoperit că un șofer care conduce cu 40 de kilometri pe oră continuă să fie distras încă 27 de secunde după ce s-a deconectat de la orice sistem digital de comandă. Majoritatea oamenilor consideră că odată ce au încheiat ce aveau de rezolvat prin intermediul sistemelor digitale sunt perfect atenți la drum. Ei bine, s-a demonstrat că acestora le ia o perioadă de timp surprinzător de lungă pentru a fi din nou complet atenți la drum. Chiar și trimiterea unui SMS scurt ar putea duce la alte 30 de secunde de neatenție.

Potrivit studiului, Chevrolet Equinox și Buick Lacrosse au sistemele care distrag cel mai puțin atenția, în timp ce la categoria asistenților personali digitali, Google Now primește bulina roșie. De cealaltă parte a baricadei stau Cortana și Mazda 6, care s-au dovedit a fi cele mai periculoase din punct de vedere al distragerii atenției.

Autorii studiului declară că deși sistemele se află în dotările mașinilor, nu este recomandat să fie utilizate în timpul șofatului. Acestea pot distrage atenția șoferilor atât de tare încât pot fi provocate accidente letale. Numărul accidentelor provocate din acest motiv a suferit o creștere alarmantă în decursul ultimilor ani.